október 2023

A forró arany legendája témahét

A gyógyvíz feltörésének 98. évfordulója alkalmából ezen a héten különböző programokat szerveztünk. Előzetes feladatként az alsó tagozatban rajzpályázatot hirdettünk: A gyógyvízzel kapcsolatos rajz, makett készítése címmel. A diákönkormányzat képviselői egy megemlékezéssel   nyitották meg a témahetet, Pávai Vajna Ferenc életútjának, munkásságának legfontosabb állomásait elevenítették fel a felső tagozatos tanulók számára. A gyógyvíz feltörésének  napján koszorút helyeztek el a gyógyfürdő munkatársaival a fürdő előtti szobornál.
A tanulók mindennap kaptak egy feladatlapot a vízzel és névadónk tevékenységgel kapcsolatban. Az osztályok közötti verseny és a rajzpályázat  eredményét péntek reggel hirdettük ki, a díjazott tanulók oklevelet kaptak. A szülők ezen a héten betekinthettek iskolánk életébe nyílt napok formájában. Szerdán az elsős osztályaink színes, változatos, jó hangulatú bemutató órákon mutatták meg az óvónéniknek, mennyit tanultak a két hónap alatt.
A témahét keretében rendeztük meg az ovis versmondó versenyt, ahol 32 óvodás gyönyörű őszi versekkel örvendeztetett meg minket.

Ovis versmondó verseny a Pávai iskolában

Október 26-án sok izgatott, ünneplőbe öltözött kis óvodás látogatott el az iskolánkba szülei és az óvónénik kíséretében. Az ősz témakörben megtanultak egy szép verset, amit bátran, kitűnően hangsúlyozva adtak elő a négytagú zsűri előtt. A tanító nénik gyönyörűen feldíszített termekben várták a 32 óvodást. Amíg a versmondásra vagy az eredményhirdetésre várakoztak, színezhettek, legózhattak, zongoraelőadást hallgathattak, számítógéppel, robotokkal játszhattak. A versmondók arany vagy ezüst minősítést, ajándékokat, könyvjutalmat kaptak. A jó hangulatú, kellemes délutánt köszönjük a szervező tanító néniknek és a felkészítő szülőknek, óvónéniknek.  Örülünk, hogy részvételével megtisztelte intézményünket  Majosi Pálma tankerületi igazgató asszony és Nagy Marianna a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda vezetője.

Területi olvasási verseny

2023. október 19-én rendezte meg iskolánk a Területi olvasási versenyt, melyen 6 iskola 2. 3.

4. osztályos tanulói mérték össze a tudásukat.

A hajdúszoboszlói általános iskolák mellett Ebes és Nagyhegyes is képviseltette magát

versenyzőivel.

Célunk az olvasás fontosságának hangsúlyozása volt,  annak az útnak, amely a mesétől az

olvasásig, az értő, élvező olvasásig tart.

A verseny idén is magas színvonalon zajlott, az iskolák legügyesebb diákjai, a zsűri előtt

hangosan olvastak, majd értő olvasásukról adtak számot.

Senki sem távozott tőlünk üres kézzel, a résztvevők kis ajándékokat, emléklapokat, a

legügyesebbek csodaszép oklevelet és jutalomkönyveket kaptak. 

Ezúton is köszönjük a kollégáinknak az alapos felkészítést, és hogy megtiszteltek bennünket a

versenyünkön való részvételükkel!

Diákolimpia

A Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 4. korcsoportos csapata a Futsal Diákolimpia versenyén 7 csapat közül 2. helyezést ért el.
Óriási küzdelem volt a csapatok között!
Szép volt fiúk! Irány a megyei döntő!

Iskolai ünnepség az október 23-i forradalom emlékére

A 7.a és a 7.b osztályos tanulók méltó megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom eseményeiről, hőseiről, a szabadságért vívott küzdelemről. A műsort Luzsányi Erika és Takácsné Nagy Gyöngyi  tanárnők állították össze és tanították be.

Ovimaraton 2023

Ebben az évben is megrendeztük az Ovimaratont a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola sportudvarán. Gyönyörű napsütéses időben, minden óvoda részt vett a hagyományos rendezvényünkön, ahol 8 fiú és 8 leány alkotott egy csapatot.
Két területen mérték össze tudásukat az ovisok: 195 m futásban (ovimaraton táv) : A leggyorsabb ovi és kötélhúzásban : A legerősebb ovi versenyszámokban. A szülők és óvónők lelkes buzdítása hatására az alábbi eredmények születtek:

Leggyorsabb ovi:
1. Aranykapu
2. Manókert
3. Bambínó
4. Aprónép és Szivárvány
5. Mesevár
6. Lurkó
7. Liget

Legerősebb ovi:
1. Bambínó
2. Manókert
3. Aranykapu
4. Lurkó
5. Mesevár
6. Aprónép
7. Szivárvány
8. Liget

Szoboszlói Őszi Irodalmi Napok

Iskolánk 3-4. osztályos tanulói szeptember 26-án, a Szoboszlói Őszi Irodalmi Napok keretében a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárba látogattak el. Egy érdekes előadáson vettek részt, amelynek mottója: „Azt olvasok, amit akarok!”

Kovács Attila (művésznevén Holden Rose) ifjúsági író beszélgetett a gyerekekkel arról, mennyire fontos az emberek életében az olvasás. Példákkal illusztrálta, hogyan hat az olvasás a képzeletünkre, ami az élet minden területén elengedhetetlen.

 

Medve Matek GO Őszi Csapatverseny

Medve Matek GO Őszi CsapatversenyA versenyen iskolánkat Farkas Botond, Gyökeres Roland és Kurucz Bence 4. osztályos tanulók képviselték, ahol arany rangot szereztek.

 

A 2023-as őszi versenyidőszakban hétezren mérettették meg magukat, 3 fős csapatokban, egy választott szabadtéri versenyhelyszínen, szeptember 4. és október 1. között, tetszőleges időpontban lejátszható 90 perces matematikai versenyen.

A csapatok a verseny terepén állomások között vándorolnak, és az állomásokon kapott feladatokat próbálják megoldani "akadályverseny" jelleggel. A csapat a megoldás helyességétől függően tovább halad egy újabb állomásra. A cél a legtöbb feladat helyes megoldása, ezáltal a legtöbb pont gyűjtése.

A helyes válaszok számától függően bronz-, ezüst- és aranymedve rangot érhetnek el a csapatok (amit már a verseny közben megtudnak), így a sikerélmény már menet közben mindenkinek garantált!

 

Magyar Diáksport Napja

Magyar Diáksport Napja

Szeptember 29-én a Pávai iskolában a diákok a Magyar Diáksport Napja alkalmából közös, zenés gimnasztikával kezdték a napot. A bemelegítő torna után az osztályok 200 métert futottak egymás után váltófutásban a salakpályán a Mozdulj a klímáért program keretében. A második órában a fiúk labdarúgó mérkőzéseken, a lányok kosárlabda mérkőzéseken vettek részt, az alsó tagozatos gyerekek ezalatt kötelet húztak, és kerékpáros ügyességi versenyen próbálhatták ki magukat.