szeptember 2011

A Sándor palotában voltunk…

Szombaton (szept.17-én) a Kulturális Örökségünk Napjai keretében lehetőség volt arra, hogy Budapesten megnézhessük a Sándor palotát nem csak kívülről, hanem belülről is.

De kezdjük elölről. Vonattal érkeztünk a Nyugatiba, onnan átsétáltunk Budára. A Margit hídon keresztül haladva, a budai oldalon a Duna mellett folytattuk utunkat. Menet közben csodáltuk a Parlament épületét, a Dunán átívelő hidakat, a Lánchidat, az Erzsébet hidat. Felmentünk a Várhegyre, a Bécsi kapuhoz. A kirándulás tulajdonképpen ekkor kezdődött.

Mindenki feladatlapot kapott, amelyen a látnivalókkal kapcsolatos kérdésekre le kellett írni a választ. Menet közben Enikő néni és Irma néni volt az idegenvezető. Érdekességeket tudtunk meg a Mátyás templomról, a Halászbástyáról és a Sándor palotáról.

A palota épülete előtt őrség áll. Olyan szerencsénk volt, hogy az őrségváltást éppen láthattuk. Trombitaszó, díszlépésben érkező őrök, egyszerre lépnek, feszesen, egyenesen állnak. Érdekes volt.

A Sándor palotába nagy biztonsági ellenőrzés után tudtunk csak bemenni, hiszen ez nem csak egy muzeális épület, hanem a Köztársasági Elnök Hivatala. Volt tárlatvezetőnk is, Lipcsei Csaba bácsi, aki végig vezetett bennünket a gyönyörű szobákon. Hatalmas termek, gyönyörű függönyök… aranyozott mennyezet, nagy festmények. Nagyon szép volt.

Láttuk az Elnök dolgozószobáját is, Széchenyi festménnyel a falon. A Mária Terézia terem az a szoba, ahonnan a sajtótájékoztatókat szokták közvetíteni, sőt azt az asztalkát is láttuk, amin az országok közötti egyezményeket írják alá. Volt Tükörterem is. Itt a falakon mindenütt tükör volt. Néhányan elmerengtünk azon, hogy de jó lenne itt lakni!

Ezután a Nemzeti Múzeum felé folytattuk utunkat. Átsétáltunk a Lánchídon. Mikor átértünk a Pesti oldalra még egyszer visszapillantottunk a Várhegyre. Milyen jó, hogy már tudtuk, melyik a Mátyás templom, a Halászbástyát is láthattuk, sőt maga a Sándor palota fehér falai is látszottak.

Nagy élmény volt a metrózás is! A Nemzeti Múzeumba azzal mentünk. A mozgólépcső nagyon gyors volt! Volt ám visítás és nevetés! A pestiek csak néztek…!

Hazafele a vonaton megtudtuk, kik töltötték ki a feladatlapot a legjobban.

Elsők lettek: Barbi, Csenge, Mirtill. Második: Stefi. Harmadik: Ági (Kovács) Dicséretet kaptak még: Sz. Szandi és E. Zsani (6.o); Ancsa (8.a); Kristóf+ Dávid+ Patrik+ Szabolcs (7.o); Csilla és Andi (7.o); valamint Bella és Niki.

Ja, és egy igazi dicséret még Kristófnak, aki egy élő GPS (dzsí-pí-esz).

Fazekas Lali a Nemzeti Vágtán

3. helyezést ért el Lalika a Kishuszár Vágta döntőjében

Tanítványunk, Fazekas Lajos (6. osztály) ma (2011. szeptember 18. ) a Nemzeti vágtán ragyogóan szerepelt.

Lalit már úgy ismertük meg, hogy óvodásként a gyermeknapon lovagoltatta társait, aztán láttuk sokat csikós ruhában a városban, országos versenyeken, lovasnapokon, ... és most íme, a Nemzeti Vágtáról jött a hír felőle!

Az első előfutamban csoportjából elsőként került be a döntőbe, ahol az igen előkelő 3. helyen végzett. Talán felesleges, mégis hangsúlyozzuk: NAGYON BÜSZKÉK VAGYUNK RÁD LALIKA!

Részletek és a fotók forrása: A Nemzeti Vágta hivatalos honlapja - vagta.hu

Riport Lalival a HVTV műsorán

A Hajdúszoboszlói Városi Televízió műsorán: Ifjú Fazekas Lajost 11 éves kora ellenére sokan ismerik a városban és azon kívül is. Csikós bemutatókat tart az ide látogató turistáknak, valamint évek óta sorra nyeri a különböző lovasversenyeket. Legutolsó elismerését a Budapesten megrendezett Nemzeti Vágtán kapta, ahol 3. lett a Kishuszár futamban. Lalikát egy délutáni bemutatója után otthonába is elkísértük.

Készítették: Szerkesztő-riporter: Sin Angelika; Operatőr, vágó: Sándor Zsolt

A Hajdúszoboszlói Városi Televízió oldalán itt látható a riport

A Szoboszloihirek is tudósított

Lali apukája és Lali is megszólal a riportokban.

A Szoboszlihirek oldalán itt található a riport

A jövő: informatika és matematika

Igazgatónőnk, Lászlók Jánosné a Hajdúszoboszlói Városi Televízió Hajdú Portré című műsorában nyilatkozott.

A riportban nem csak magánéletéről, családjáról és múltjáról beszél, hanem iskolánk jövője is komoly szerepet kap.

Megtudhatjuk a beszélgetésből:

A Pávaiban kiemelt szerephez jut a matematika és az informatika, hiszen ma is és várhatóan a jövőben is ezek azok a területek, melyek a legkeresettebbek, az ezeken a területeken szerzett ismeretekkel könnyű a keresett szakmák felé orientálódni. Versenyeredményeink, tanulmányi sikereink eddig is bőven voltak ezeken a területeken, ezután pedig még kiemeltebben foglalkozunk velük.

Riport a HVTV Hajdú Portré című műsorából

Forrás: http://hvtv.hu ; Riporter: Majoros Petronella